دندان قروچه

جدول محتوا

 

 

دندان قروچه به فشار دادن و ساییدن دندان ها روی هم گفته می شود. در علم پزشکی به این پدیده پروکسیسم گفته می شود. این فشار آوردن بر روی هم دندان ها عوارض متعدد خود را دارد گاهی آنقدر فشار ببه دندان ها می آید که دندان می شکند، در اغلب موارد این مسئله ناشی از استرس و اضطراب است، در ادامه به بررسی موارد مختلف دلایل و عوارض و  همچنین راه های پیشگیری از آن می پردازیم.

علائم و نشانه های دندان قروچه

  1. صدا دارد و دیگران را از خواب بیدار می کند.
  2. دندان لب پر، شکسته و رد برخی موارد لق می شود.
  3. مینای دندان از بین می رود و لایه های دیگر دندان نمایان می شود.
  4. افزایش حساسیت دندان ها
  5. اختلال و بروز مشکل در خواب
  6. گاز گرفتن گونه
  7. سردرد که از شقیقه ها شروع می شود.
  8. گوش درد
  9. درد صورت و فک
  10. خستگی یا قفل شدن فک به صورتی که باز و بسته نمی شود.

دلیل این بیماری به طور کامل مشخص نشده است اما می توان آن را بر اثر استرس، مشکلات روانی، فیزیکی و ژنتیکی دانست. اگر در خواب دندان های خود را به یکدیگر می سایید دلیل آن اختلال در خواب است.

نشانه های دندان قروچه

علت ساییدن دندان ها روی هم

با توجه به اینکه تا کنون عوامل بوجود آمدن این پدیده بصورت دقیق مشخص نشده است اما دلایل آن می تواند روانی، فیزیکی، ژنتیکی و… باشد.

دلایل ساییدن دندان در بیداری

از عوامل مهم این پدیده در بیداری ممکن است به دلیل اضطراب، استرس، خشم، ناامیدی یا خستگی باشد و یا راهکاری برای افزایش تمرکز عمیق نیز می باشد.

دلایل ساییدن دندان در خواب

اگر این اتفاق فقط در خواب رخ بدهد بیشتر به وضعیت فک و دندانها و یا اختلالات خواب مربوط است.

سوالات متداول

1-آیا داروی خاصی برای دندان قروچه وجود دارد؟

  • بصورت کلی درمان خاصی برای این مشکل وجود ندارد اما می توان با مشورت دندانپزشک خود از داروهای شل کننده عضلات، داروهای ضد اضطراب و بوتاکس برای جلوگیری از ساییدن دندان ها به یکدیگر استفاده کرد.

2-چگونه بفهمم که در خواب دندان هایم را به هم فشار می دهم؟

  • اگر با شخص دیگر ی زندگی می کنید می توانید از او کمک بخواهید اگر نه، صبح ها پس از بیدار شدن اگر در ناحیه فک و سر خود دچار درد گنگ و مبهمی هستید احتمالا در خواب دچار این مشکل بوده اید و اگر نمی توانید چنین مسئله ای را تشخصی دهید دندانپزشک شما با بررسی دندان هایتان در این زمینه می توان کمک کند.

3-آیا ساییدن دندان ها یا فشار دادن آن ها به یکدیگر محدود به سن خاصی است؟

  • خیر متاسفانه مادامای که در دهان کودک دندان رشد می کند ممکن است با چنین مساله ای دست و پنجه بزنه و این مسئله سلامت دندان های او را تهدید کند و به سن خاصی محدود نمی شود از کودکی تا بزرگسالی ادامه دارد.

عوارض دندان قروچه

ساییده شدن دندان ها به یکدیگر بر اثر موارد مختلف ممکن است منجر به عوارض و موارد مختلفی شود، در بسیاری از مواقع باعث لق شدن، شکسته شدن و یا در نهایت از دست رفتن دندان می شود گه در نتیجه لازم است برای درمان دندان از دست رفته از روش های درمانی مانند روکش دندان، ایمپلنت دندان، عصب کشی و… باشیم تا بتوانیم دندان ها را ترمیم کنیم.

برای عصب کشی و ایمپلنت دندان در رشت می توانید از مهارت های جناب دکتر شمس استفاده کنید، همچنین برای انجام درمان هایی مانند لمینت دندان در رشت و کامپوزیت های دندانی نیز خانم دکتر یاسمن صادقی از دندانپزشکان باتجربه در شهر رشت می باشند که هردو دندانپزشت در زمینه تخصصی خود دارای مهارت و معروف می باشند.

آدرس مطب دکتر مرتضی شمی و خانم دکتر یاسمن صادقی

  • شعبه1: رشت، بلوار سمیه، خیابان 142- ساختمان اکباتان طبقه2 واحد9
  • شعبه 2: رشت، سبزه میدان ساختمان ارم طبقه 2دندانپزشکی سیب

01332123896 📞☎

01333240438 📞☎

سن وقوع دندان قروچه

فشار دندان ها هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می شود اما در کودکان بیشتر است و در خواب کودکان را آزار می دهد. فشار دندان ها در کودکان تا سن 10 سالگی از بین می رود اما در بزرگسالان این عارضه از سن 20 الی 40 بروز می دهد و با بالا تر رفتن سن کاهش می یابد. البته لازم است بدانید این مشکل می تواند از سن 3 سالگی به وجود بیاید و تا آخر عمر با انسان همراه باشد.

ارتباط سایش دندان و استرس

پزشکان به طور  کامل تشخیص نداده اند که ساییدن دندان به چه علت رخ می دهد. این اختلال اکثر در خواب عمیق رخ می دهد و بیشتر سابقه خانوادگی دارد. البته نمی توان گفت که استرس، اضطراب، اختلال و کابوس دیدن در خواب شبانگاهی بدون ارتباط با ساییدن دندان است بلکه با افزایش استرس ساییدن دندان ها هم افزایش می یابد.

در گذشته بین انگل و ساییدن دندان ها ارتباط مستقیم می گذاشتند اما امروزه مشخص شده است که هیچ ارتباطی به یک دیگر ندارند. برخی پزشکان می گویند با خوردن قرص هایی مثل قرص های ضد افسردگی ساییدن دندان ها بصورت ناخودآگاه افزایش می یابد.

درمان دندان قروچه

اگر علائمی که در بالا ذکر شد را دارید بهتر است به دندان پزشک مراجعه کنید تا زود تر درمان شوید. البته لازم است بدانید در برخی موارد کودکان سایش دندان را با بالاتر رفتن سن کنار می گذارند و بزرگسالان هم خیلی به طور محمک دندان هایشان را به هم نمی فشارند که باعث آسیب هایی مثل شکستگی و لق شدن دندان بشود.

در برخی موارد پزشکان 2 مورد زیر را برای درمان فشار دندان ها پیشنهاد می کنند.

  1. استفاده از گارد و محافظ

پزشکان پیشنهاد می کنند هنگام خواب از گارد دندان یا محافظ استفاده شود این گارد ها معمول به افرادی که ارتودنسی کرده اند بعد از برداشتن براکت ها و ارتودنسی برای برنگشتن دندان ها به جای قبلی می دهند اگر شما این گارد ها را دارید نیازی نیست دوباره آن را تهیه کنید خودتان شب قبل از خواب از آن استفاده کنید تا از خون ریزی، شکستگی، لب پر شدن دندان و حتی لق شدن دندان جلوگیری کنید.

درمان دندان قروچه

  1. دارو

شما می توانید از قرص های شل کننده عضلات استفاده کنید تا خیلی توان در فشار آوردن به لثه هایتان نداشته باشید اما پیشنهاد می شود ابتدا در پیدا کردن دلایل آن تلاش کنید تا اضطراب و استرس ها را از خود دور کنید.

اگر علت این عارضه ناشی از جفت شدن نا مناسب دندان ها ( کوتاه و بلندی دندان ها) باشد دندانپزشک آن را تصحیح می کند و دندان هایتان را هم سطح می کند.

6 نکته قبل از خواب برای جلوگیری از ساییدن دندان

  1. نوشیدنی کافئین دار را کنار بگذارید.
  2. آدامس نجوید.
  3. پارچه یا کمپرس آب گرم روی گیجگاهتان بگذارید.
  4. سر و گردنتان را ماساژ دهید.
  5. بالشت را به طوری زیر سرتان بگذارید تا بیشتر گردن و سرتان را پوشش دهد.

قبل از خواب کتاب بخوانید، یوگا کنید یا مدیتیشن کنید تا استرستان کمتر شود

سخن پایانی

بهتر است اگر سایش دندان دارید به پزشک مراجعه کنید و از گارد دندان استفاده کنید. اگر کودکتان دندان قروچه می رود جای نگران نیست و با بالاتر رفتن سن از بین می رود اما اگر بزرگسال هستید باید به آن توجه داشته باشید و سعی کنید قبل از خواب حتما ریلکس کنید بعد بخوابید تا دچار شکستگی، لب پر شدن یا لق شدن دندان هایتان نشوید.

شما میتوانید از طریق راه های ارتباطی زیر وقت ویزیت رایگان خود را دریافت نمایید.

آدرس مطب دکتر مرتضی شمی و خانم دکتر یاسمن صادقی

  • شعبه1: رشت، بلوار سمیه، خیابان 142- ساختمان اکباتان طبقه2 واحد9
  • شعبه 2: رشت، سبزه میدان ساختمان ارم طبقه 2دندانپزشکی سیب

01332123896 📞☎

01333240438 📞☎

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۵ مقاله اخیر از این قسمت برای شما در دسترس است